ГЛОСАРІЙ ІНГРЕДІЄНТІВ

АЛЬФА-ІЗОМЕТИЛІОНОН – КВІТКОВИЙ, ФІАЛКОВИЙ, ДЕРЕВНИЙ

Культовий аромат, що має легкі квіткові ноти фіалки та ірису, а також нотку червоних ягід. Завдяки ньому квітковий букет має більш міцний та водночас ніжний аромат, що так нагадує теплі, але міцні обійми.

БЕНЗИЛОВИЙ СПИРТ

Бензиловий спирт сам по собі не є парфумом, однак його використовують у виробництві продуктів у якості розчинника для різних компонентів парфума. Це один з найбільш поширених інгредієнтів на ринку ароматів. Отже, у деяких продуктів може не бути аромату, однак вони можуть містити бензиловий спирт.


БЕНЗОАТ НАТРІЮ

Цей інгредієнт належить до групи консервантів, що дозволено використовувати у косметичних засобах, адже він входить до списку схвалених консервантів (Додаток 5 Косметичних стандартів ЄС). Задача консервантів, таких як бензоат натрію, – захищати косметичні продукти. Цей інгредієнт грає ключову роль у збереженні косметичних засобів від псування та зараження мікроорганізмами, як під час зберігання, так і у користуванні. Це важливо для безпеки користувача. Безпека косметичних засобів – це пріоритет у косметичній індустрії. Ми використовуємо бензоат натрію у складі продуктів аби запобігти його зараженню мікроорганізмами. Бактерії, грибки та пліснява часто присутні на поверхні нашої шкіри, у повітрі та навіть у воді, що ми споживаємо. Таким чином вони можуть потрапити до косметичних продуктів природним шляхом. Зараження косметичних засобів, а особливо тих, що використовують для догляду за очима та шкірою, може спричинити серйозні проблеми, якщо рівень зараження високий. Консерванти можуть запобігти таким проблемам, адже вони не дозволяють мікроорганізмам розмножуватись. Найбільш поширені консерванти у наших продуктах – це феноксетанол та парабени.

ВОДА

Вода – це рідина, що не має кольору, смаку та аромату. Вона входить до складу всіх річок, озер та океанів на Землі, а також більшості живих організмів. Вода – життєво необхідна речовина для всіх форм життя, хоча вона не живить калоріями та не має у складі органічних поживних речовин. Воду використовують для виготовлення практично всіх кремів, лосьйонів та очищуючих косметичних засобів.


ГІДРАТОВАНА РІПАКОВА ОЛІЯ

Гідратована ріпакова олія – це натуральний продукт на основі ріпакової олії, що виробляється за допомогою керованої гідрогенізації натуральної олії. Процес гідрогенізації олії роками використовують для продовження терміну придатності олії, а також для збільшення стабільності речовини. Гідратована ріпакова олія зберігається придатною для використання набагато довше, тому що не псується так швидко, як звичайна олія. Типовий приклад гідрогенізованої олії – це маргарин. Іноді ріпакову олію також називають олією канола. Назва походить від абревіатури "Can.O.,L-A" (Canadian Oilseed, Low-Acid, що означає Канадська олія із низьким рівнем кислотності). Обидві олії дуже схожі, але олія канола містить більше ерукової кислоти. У косметичному застосуванні вона виступає кондиціонером у засобах з догляду за шкірою.


ГІДРОКСІЕТИЛЦЕЛЛЮЛОЗА

Гілроксіетилцеллюлозу використовують завдяки його зв’язуючої та стабілізуючої функцій у виготовленні емульсій. Він також забезпечує довготривалість в’язкої консистенції продуктів.


ГЕРАНІОЛ – КВІТКОВИЙ, ТРОЯНДОВИЙ, ГЕРАНЕВИЙ

Легендарний інгредієнт, що можна здобути з багатьох рослин, таких як троянда або герань, лаванда або неролі, цитронела тощо. Ви можете відчути цей аромат, коли відпочиваєте у трояндовому садку. Як складова парфумів, даний аромат надає відчуття квіткової свіжості.


ГЛІЦЕРИЛКАПРИЛАТ

Гліцерилкапрілат – це зволожуючий компонент рослинного походження, що стійкий до бактерій та грибків. Він є чудовим збудником для органічних кислот та певних видів консервантів. Завдяки його амфіфілічній структурі він знижує поверхневий натяг. Це дозволяє формувати маленькі краплі рідини та сприяє стійкості емульсії. У великій концентрації він може знижувати клейкість емульсій.


ГЛІЦЕРИЛСТЕАРАТ

Гліцерилстеарат – це речовина, що забезпечує стійкість консистенції та емульсифікацію рідин, що мають рослинне походження. Цей інгредієнт використовують у якості стабілізатору кремів та лосьйонів у засобах що мають у складі воду та олії, адже він підвищує в’язкість речовини та допомагає стабілізувати емульсії. Гліцерилстеарат широко використовують у виробництві косметичних засобів, а саме у складі лосьйонів, кремів, пудр, очищуючих засобів, основ для макіяжу, туші для вій, тінях та підводках для повіків, кондиціонерів для волосся та сонцезахисних продуктах.


ГЛІЦЕРИН

Гліцерол добре відомий у виробництві косметичних засобів як зволожуючий агент. Він не має кольору або аромату та являє собою рідину, що широко використовують як інгредієнт у зволожуючих косметичних засобах. Гліцерол має три гідрофілічних та гідрксильних групи, що відповідають за його розчинність у воді та забезпечують його гідроскопічну природу (це означає, що він поглинає воду з повітря).

ДЕНАТУРОВАНИЙ СПИРТ

Етанол (який також називають етиловий спирт), що входить до складу наших формул – це інгредієнт рослинного походження. Десятиліттями цей інгредієнт широко використовуються у виробництві косметики та продуктів з догляду за шкірою. Він виконує роль розчинника у складі лосьйонів та кремів, що забезпечує цілісність рідини лосьйонів. Денатурований спирт містить денатуратор, що робить його неприємним на смак. Так роблять тому, що спирт є складовою багатьох алкогольних напоїв, таких як вино або пиво; у багатьох країнах алкогольні напої обкладаються високими податками. Щоб уникнути оподаткування за спирт, що не планується використовувати у складі напоїв (наприклад, для косметики або інших засобів з догляду), його денатурують.


ДЕЦИЛ ГЛЮКОЗИД

Децил Глюкозид формується в результаті реакції певного виду спирту та глюкози. Продуктом реакції є легка поверхнево-активна речовина (ПАР), яку використовують для дитячих засобів з догляду, а також для очищення обличчя та тіла. ПАР мають багато функцій, що забезпечують наступні складові: - очищуючі речовини, що розчиняють бруд - блокуюча речовина, що утримує важкі частинки окремо від рідини - підсилюча піна - емульгатори, що забезпечують змішування олії та води.


ДЕЦИЛЕНГЛИКОЛЬ

Декандіоль (Дециленгликоль) це зволожуючий інгредієнт, що має антибактеріальні властивості. Дециленгликоль робить шкіру м’якою та гладенькою.


ДИКАПРИЛІЛОВИЙ ЕФІР

Дикаприліловий ефір може мати рослинне походження (з пальмової олії, або з олії серцевини пальмових плодів), або ж його видобувають з нафтохімічної сировини. Цей інгредієнт використовують у виробництві зволожуючих засобів/лосьйонів, сонцезахисних засобів, засобів, що запобігають старінню шкіри, крему для очей та дезодорантах.

ЕКСТРАКТ З КВІТІВ РОМАШКИ ЛІКАРСЬКОЇ / РОМАШКА

Цілющі здібності цвіту ромашки відомі світові вже багато століть. Цвіт ромашки використовували навіть у стародавньому Єгипті. Екстракт з цвіту ромашки виробляють за допомогою бережливого процесу екстракції, що є оптимальним для збереження натуральних складових. Екстракт з цвіту ромашки особливо підходить для догляду за шкірою завдяки його протизапальній дії. Таким чином, екстракт з цвіту ромашки піклується про шкіру та заспокоює її. Цвіт ромашки містить альфа бісаболол, що є дуже ефективним для загоєння ран.


ЕКСТРАКТ ЛИСТЯ CAMELLIA SINENSIS / ЕКСТРАКТ ЗЕЛЕНОГО ЧАЮ

Екстракт з чайного листя — це екстракт зеленого чаю, здобутий з листя Camellia Sinensis. Екстракт зеленого чаю від природи багатий на антиоксиданти, що відомі своїми функціями захисту клітин. Екстракт зеленого чаю також використовують для антиоксидантного ефекту, що захищає шкіру від подразнень, спричинених вільними радикалами.


ЕТИЛГЕКСИЛГЛІЦЕРИН

Ця речовина пом’якшує та зволожує шкіру, а також забезпечує приємні відчуття від нанесення косметичних засобів. Крім цього, вона посилює ефективність традиційних консервантів та використовується як протимікробний стабілізатор у комбінації з іншими косметичними засобами. Етилгексилгліцерин – це речовина, що визнана у всьому світі як універсальний мультифункціональний додаток та як дуже ефективний деодорант. Етилгексилгліцерин ефективно запобігає розвитку бактерій, що спричиняють неприємний запах, але водночас не порушує природну флору шкіри.


КАПРИЛИК/КАПРИЛОВИЙ ТРИГЛІЦЕРИД

Каприлик/каприловий тригліцерид – це складний ефір природного походження, що складається з кокосової олії та гліцерину. Перевага цієї олії в тому, що вона стійка до окиснень. Каприлик/каприловий тригліцерид – це чудовий додаток до виробів, адже він виконує роль кондиціонера. Також він покращує текстуру продуктів, що забезпечує м’якість та гладкість шкіри. Цей інгредієнт забезпечує приємне відчуття на шкірі, тому його часто використовують у складі кремів, лосьйонів, продуктів з догляду за губами та сонцезахисних засобах.


КОКО-КАПРІЛАТ/КАПРАТ

Коко-капрілат/Капрат – це жирний спирт природного походження, що видобувають із м’якоті спілих кокосів та із суміші розщеплених жирних кислот рослинного походження. Цей спирт є пом’якшуючим засобом швидкої дії, а також виступає як пережируюча домішка. Саме ці характеристики забезпечують відчуття легкості та м’якості шкіри. Коко-капрілат/Капрат не піддається окисненню та не має аромату. Його пом’якшуючі якості роблять його чудовою складовою для будь-якого типу продуктів з догляду за шкірою: він підходить для малюків, продуктів для масажів та багатьох інших.


КСАНТАНОВА КАМЕДЬ

Ксантанова камедь – це біополімер, що також називають полісахаридом. Ксантанова камедь – це сировина, що має природне походження та виготовляється за допомогою ферментації Xanthomonas campestris та глюкози (кукурудзяної) та протеїну (соєвого). Ксантанова камедь розбухає у водному середовищі та підвищує в'язкість речовини. Ксантанова камедь допомагає формувати напівпрозорі або прозорі гелі у таких емульсіях як креми та лосьйони. Також ксантанова камедь стабілізує косметичні засоби.

ЛІМОНЕН – ЦИТРУСОВИЙ, СВІЖИЙ, ТРАВ’ЯНИЙ

Даний інгредієнт широко використовується у виробництві ефірних олій. У великих пропорціях він присутній у олії апельсину, лимону та лайму; у маленьких пропорціях – у олії кропу, чебрецю та кмину. Лімонен можна знайти майже всюди, навіть у напоях (апельсиновий сік, кола тощо). Він має яскраві цитрусові нотки, що надають відчуття свіжості та чистоти.


ЛІНАЛООЛ – КВІТКОВИЙ, СВІЖИЙ, ЛАВАНДОВИЙ

Ця речовина широко використовується у виробництві ефірних олій. У великих пропорціях він присутній у олії лаванди, базиліку та бергамоту; у маленьких пропорціях у олії троянди, герані, квітів апельсину, різноманітних овочів та сирів тощо). Якщо ви йдете на прогулянку Провансом та його лавандовими полями, вас переслідуватиме аромат ліналоолу. Цей інгредієнт має універсальний квітковий та свіжий аромат, тому його часто використовують як основу квіткових парфумів.


ЛАКТАТ НАТРІЮ

Лактат натрію – це альфагідроксична кислота, що належить до групи натуральних зволожуючих речовин та має зволожуючі та кератолітичні властивості. Він знижує відшелушування шкіри та забезпечує баланс pH. Крім цього, лактат натрію запобігає пересушенню шкіри. Лактат натрію також має комедолітичний ефект. Кислота запобігає формуванню комедонів та допомагає процесу відшелушення шкіри, що в свою чергу запобігає забруднення фолікулів. Таким чином, молочна кислота допомагає боротись з акне.


ЛЕВУЛІНАТ НАТРІЮ

Левулінова кислота, так само як і левулінат натрію (натрієва сіль з левулінової кислоти), використовується у засобах особистої гігієни, а також у сертифікований косметичних засобах. Левулінова кислота може бути виготовлена з сахарози природного походження. Таку кислоту використовують як кондиціонер у складі косметичних засобів для забезпечення здоров’я шкіри.


ЛЕВУЛІНОВА КИСЛОТА

Левулінова кислота, так само як і левулінат натрію (натрієва сіль з левулінової кислоти), використовується у засобах особистої гігієни, а також у сертифікованих косметичних засобах. Левулінова кислота можна виготовити з сахарози природного походження. Таку кислоту використовують як кондиціонер у складі косметичних засобів для забезпечення здоров’я шкіри.


ЛИМОННА КИСЛОТА

Альфа-гідрокислоти – це група інгредієнтів, до якої входять молочна та лимонна кислоти. Альфа-гідрокислоти видобувають з таких фруктів як виноград або лимон, а також з цукрової тростини і молока. Їх часто називають фруктовими кислотами та використовують у невеликих кількостях, щоб обережно прискорити нормальний процес відлущування шкіри. В результаті процедури шкіра позбувається верхнього шару клітин, що покращує зовнішній вигляд та додає відчуття свіжості.

4-МЕТОКСІБЕНЗОЙНА КИСЛОТА

4-метоксібензойна кислота – це біле кристалічне тіло, що в природі присутній у рослині анісу. Аніс – це середземноморська рослина з родини окружкових, яку вирощують для отримання її ароматного насіння, що використовують у кулінарії та медицині. Цей інгредієнт відомий своїми антисептичними властивостями.


МАЛЬТОДЕКСТРІН

Мальтодекстрін – це полісахарид, що також використовується як харчова добавка. Мальтодекстрін легко засвоюється та всмоктується так само швидко як і глюкоза, при чому може бути помірно солодким. Його видобувають з рослинного крохмалю за допомогою процесу часткового гідролізу. Мальтодекстрін має вигляд білої гідроскопічної пудри. Основна його функція у косметичних засобах – закріпити та стабілізувати емульсію.


МОЛОЧНА КИСЛОТА

Молочна кислота – це альфагідроксікислота, що належить до групи натуральних зволожуючих чинників та має зволожуючі та кератолітичні властивості. Молочна кислота допомагає знизити шелушіння шкіри, забезпечує баланс pH та запобігає сухості шкіри. Молочна кислота також має комедонолітичний ефект. Вона запобігає формуванню комедонів та допомагає процесу відшелушення шкіри, що в свою чергу запобігає забрудненню фолікулів. Таким чином, молочна кислота допомагає боротись з акне. Альфа-гідрокислоти – це група інгредієнтів, до якої входять молочна кислота та лимонна кислота. Альфа-гідрокислоти видобувають з таких фруктів як виноград або лимон, а також з цукрової тростини та молока. Їх часто називають фруктовими кислотами, та використовують у невеликих кількостях, щоб обережно прискорити нормальний процес відлущування шкіри. В результаті процедури шкіра позбувається верхнього шару клітин, що покращує зовнішній вигляд та додає відчуття свіжості.


НАТРІЮ СТЕАОРІЛ ГЛУТАМАТ

Даний інгредієнт – це гіпоалергенний емульгатор, що виготовляють на основі амінокислот. Він має очищаючі властивості та допомагає доглядати за шкірою і зберігати її у гарному стані. pH цього компоненту схожий до рівня pH нашої шкіри, тому він дуже м’який. Це натуральний інгредієнт, що не шкодить довкіллю.

ОЛІЯ ДЕРЕВА ШІ / ОЛІЯ ШІ

Олія ші – це кремовий екстракт з горіха дерева ші, що росте у Африці. Там його роками використовують, щоб забезпечити силу і блиск шкіри та волосся. Олія ші – це супер інгредієнт у догляді за шкірою. Вона містить природно високий рівень вітамінів А та Е, що мають великі цілющі здібності. Як і звичайна олія, олія ші тане за температури тіла та робить шкіру м’якою там гладенькою. Вона містить комплекс різноманітних ліпідів, важливих жирних кислот та поживних речовин, що відповідають за вироблення колагену, тому можуть підтримувати захисну функцію шкіри.


ОЛІЯ З НАСІННЯ СИММОНДСІЇ КИТАЙСЬКОЇ / ОЛІЯ ЖОЖОБА

Олія з насіння симмондсії китайської – це натуральний рідкий віск, що видобувають із насіння жожоба. Плід жожоба схожий на оливку і також відомий під назвою кавова ягода. Цей восковий ефір має подвійний хімічний зв’язок, що забезпечує рідкий стан речовини. Ця олія довготривало залишається свіжою та дуже потужно живить шкіру, що робить її придатною для використання у багатьох косметичних засобах, таких як креми для обличчя, лосьйони для тіла, живлючі олії та кондиціонери для волосся. Олія з насіння симмондсії китайської дуже легко наноситься на шкіру або волосся, швидко поглинається та залишає приємне відчуття.


ОЛІЯ З НАСІННЯ СОНЯШНИКА

Олія з насіння соняшника має рослинне походження. Ця рослина вперше була одомашнена на Американському континенті. Соняшник звичайний – представник однолітніх рослин роду Соняшник, що вирощують для виробництва їстівної олії та насіння. Крім цього, соняшникова олія містить вітамін Е. У косметичному застосуванні олія використовується як пом’якшуючий засіб, що забезпечує приємне відчуття м’якості шкіри.


ОЛІЯ З ЯДЕР АРГАНІЇ СПІНОЗИ / АРГАНОВА ОЛІЯ

Арганова Олія (яку також називають олія з ядер Арганії Спінози) – це олія холодного віджиму, що видобувають з ядер кісточок плодів Арганового дерева. Арганова олія містить важливі омега жирні кислоти, такі як олеїнова і лінолева кислоти, а також феноли, α-токоферол та вітамін Е.


ОЛІЯ СОЛОДКОГО МИГДАЛЮ / МИГДАЛЕВА ОЛІЯ

Мигдалева олія видобувається шляхом холодного віджиму зі спілих ядер мигдалю – солодкого, очищеного плоду мигдалевого дерева, а потім підлягає очищенню. Золотиста олія дуже м’яка, має солодкий горіховий аромат. Її використовують для медичних та косметичних цілей вже багато століть. Мигдаль не лише смачний, поживний та корисний перекус у довгий день, його олія підходить для всіх типів шкіри, а особливо для сухої та чутливої шкіри. Мигдалева олія має високий вміст ненасичених жирних кислот (90%). Крім цього, олія на 20-30% складається з лінолевої кислоти, що природно присутня у шкірі людини.

ПОЛІГЛІЦЕРИЛ-2 КАПРАТ

Цей інгредієнт використовують як легкий природний емульгатор, що робить шкіру м’якою та гладенькою.


СІК З ЛИСТЯ БАРБАДОСЬКОГО АЛОЕ/ АЛОЕ ВЕРА

Справжній або медичний алое (Алое вера), також відомий як барбадоське алое або алое для опіків, це рослина з роду Алое. Рослину алое вера протягом тисячоліть використовують у медичних цілях для захисту, загоєння або заспокоєння шкіри. Листя алое на 95% має вологу текстуру, що покрита зовнішньою оболонкою. Дослідження доводять, що гель з рослини алое вера забезпечує вологість шкіри та водночас захищає від пересихання. Листя алое вера виділяють прозорий гель. Досить лише відламати лист алое від рослини та нанести гель з листа на пошкоджену або обпечену сонцем шкіру.

ТОКОФЕРОЛ / ВІТАМІН Е

Вітамін Е присутній у складі багатьох продуктів харчування, його також використовують як дієтичну добавку. “Вітамін Е” – це загальна назва групи жиророзчинних сполучень, що мають виразні антиоксидантні властивості. В природі існує вісім хімічних форм вітаміну Е (альфа-, бета-, гама- та дельта-токофероли; альфа-, бета-, гама- та дельта-токотрієноли), що мають різноманітні біологічні властивості. Альфа- (або α-) токоферол це єдина форма, що придатна для людини.

ФІАЛКОВИЙ, ДЕРЕВНИЙ

Культовий аромат, що має легкі квіткові ноти фіалки та ірису, а також нотку червоних ягід. Завдяки ньому квітковий букет має більш міцний та водночас ніжний аромат, що так нагадує теплі, але міцні обійми.

ХЛОРИД НАТРІЮ

Хлорид натрію – це один з найважливіших мінералів для людей та тварин. Також відомий як кухонна сіль, він спричиняє ефект згущення та розбухання. Хлорид натрію формує кристали кубічної форми, які не мають кольору. Хлорид натрію також є важливим компонентом харчування людини. У тілі дорослої людини міститься від 150 до 300 грамів хлориду натрію.

ЦЕТЕАРІЛОВИЙ СПИРТ

Цетеаріловий спирт – це суміш цетилового спирту та стеарилового спирту. Обидва компоненти найчастіше видобувають із жирів та олій, що мають рослинне походження. Саме з цієї причини ці два види спирту називають жирні спирти. Однак, цетиловий та стеариловий спирт також можна видобувати за допомогою розщеплення воскових речовин. Цетилстеаріловий спирт використовують як складову багатьох косметичних сумішей, тому що він збільшує стійкість емульсії та забезпечує характерну текстуру складових. Цетеариловий спирт допомагає формувати білу масу, що забезпечує стійкість консистенції продукту та виконує водозв’язувальну функцію.


ЦЕТЕАРІЛОВИЙ СУЛЬФАТ НАТРІЮ

Цетеаріловий сульфат натрію – це поверхнево-активна речовина, що належить до групи алкілсульфатів. Їх використовують у косметичних продуктах та засобах особистої гігієни. Цетеаріловий сульфат натрію – це натрієва сіль, що складається з цетилового та стеарілового сульфатів. Він являє собою білий або жовтуватий порошок. У складі косметичних продуктів та засобах особистої гігієни цетеаріловий сульфат натрію використовують для виготовлення засобів для догляду за волоссям (шампунях), гелях для душу та інших засобів догляду за шкірою.


ЦИТРОНЕЛОЛ – КВІТКОВИЙ, ТРОЯНДОВИЙ, ЦИТРУСОВИЙ

Цей інгредієнт присутній у квітах герані та троянди, а також у більшості квітів. Це одна з натуральних трояндових складових у жіночих парфумах, а також ключовий елемент чоловічих фужерних ароматів. Цитронелол додає природну трояндову та пікантну свіжість до серединної ноти парфуму.